Kanarie

Kanaries zijn gemakkelijk te houden, sociale vogeltjes, die zowel alleen als met andere zangvogelsoorten gehouden kunnen worden. De meeste kanariesoorten kun je zowel binnen houden als buiten in een volière.

De kanarie staat bekend om zijn mooie zang. Het zijn echter alleen de mannetjes die zingen. Ga je meer dan 1 kanarie houden, zet dan nooit twee mannetjes bij elkaar.

Kanarie

Een kooi moet minimaal twee zitstokken bevatten. De zitstokken hebben de ideale dikte als je kanarie ze met zijn tenen bijna kan omsluiten. Kanaries nemen graageen bad. Het best zet of hang je regelmatig een badje in de kooi. Het is wel belangrijk dat je vogel weer droog is voordat hij gaat slapen.

Houdt je je vogels binnenshuis, zorg er dan voor dat ze elke dag ongeveer even lang licht krijgen. Te veel wisselende lichtperioden zorgen ervoor dat je kanarie in de rui gaat en steeds zal blijven ruien. Je kunt er voor kiezen om vanaf een bepaalde tijd een doek over de kooi te leggen.

Plaats de kooi nooit voor het raam of naast de verwarming in verband met de temperatuurschommeling. Zorg er ook voor dat je vogel nooit op de tocht zit. Als bodembedekking wordt tegenwoordig steeds meer gekozen voor plantaardige korrels zoals Corbo. Dit stuift minder, absorbeert beter en is milieuvriendelijker dan het welbekende schelpenzand.

Bij een volière is het belangrijk dat er een tocht- en vorstvrij nachthok is. Beplanting is mooi, maar niet noodzakelijk voor je vogels. Gebruik je planten, zorg er dan voor dat dit geen giftige planten zijn. In een volière horen meerdere zitstokken van verschillende dikte. Let er wel op dat deze nooit van metaal zijn in verband met bevriezingsgevaar.

Voor meer informatie kun je uiteraard bij ons terecht. We adviseren je graag. Ook kun je voor meer informatie kijken op www.licg.nl, hier wordt alles heel uitgebreid en duidelijk beschreven.