Hondenbrokken, er is zoveel keuze en prijsverschil dat het voor veel mensen heel lastig is om eenvoudig , een goed onderbouwde keuze te maken. Regelmatig spreek ik mensen, die er in alle oprechtheid, van uit gaan de Pedigree het beste is wat je je hond kunt geven. De reclames op tv vertellen je dit tenslotte……

Ik ga proberen in het kort de verschillen in kwaliteit van hondenvoer proberen duidelijk te maken. Veel problemen van honden zijn ook direct te herleiden naar het voer dat je hem geeft. Doet jouw hond het prima op Pedigree, dan is dat uiteraard prima. Mijn doel is niet om voor jou te bepalen wat je moet voeren. Ik wil je alleen graag uitleggen waar het verschil in prijs en kwaliteit in zit, zodat je zelf een bewuste keuze kunt maken.

Een hond is een omnivoor, een alleseter dus. Dit betekend dat de darmen van je hond, in tegenstelling tot die van een kat, ook groenten en granen kunnen verwerken. Maar is het ook goed voor je hond? Groenten en granen doen helemaal niets voor je hond. Veel mensen denken dat de hond daar behoeften aan heeft omdat wij dat zelf ook eten. Niet dus…..

De beste hondenbrokken hebben hoog percentage vlees en een laag percentage groenten en granen. De hoeveelheid eiwitten in een hondenbrok vertellen ons hoe de verteerbaarheid van de voeding is. Toch is ook dit soms al ingewikkeld terug te lezen op de verpakking. Er staat bij de analyse vermeld hoeveel ruw eiwit er in het voer zit. Dit zegt echter niets over de kwaliteit van het eiwit, maar uitsluitend de hoeveelheid. Daarom kan het ook zo zijn dat een voer met een lager eiwitgehalte, maar met hoogwaardige, goed verteerbare grondstoffen, toch kwalitatief beter is dan een voer waarbij die waarden andersom zijn. Best lastig dus.

Wat ook handig is om te weten bij het ‘lezen’ van een verpakking van hondenbrokken is dat het ingrediënt dat als eerste genoemd wordt op de verpakking ook het grootste bestanddeel is. Hier wordt meteen ook duidelijk waar het prijsverschil op gebaseerd is.
Bij een kwalitatief minder goed voer kan staan als eerste product: granen ( als dit niet gespecificeerd is kan dit ook echt van alles zijn , het goedkoopste aanbod op de voedselmarkt), als tweede product : vlees en dierlijke bijproducten ( waarvan 4% gevogelte). Ook hier wordt niets gespecificeerd. Dierlijke bijproducten zijn alle resten die niemand meer kan gebruiken zoals bijvoorbeeld snavels ed. Zelfs de 4% gevogelte kan van alles zijn, er staat niet bij wat voor soort gevogelte. Dit zal dus ook het goedkoopste zijn dat op de wereldvoedselmarkt aangeboden wordt.

Bij een kwalitatief goede hondenbrok zal er een veel duidelijkere analyse op de verpakking staan. Bijvoorbeeld als eerste ingrediënt : Gedehydreerde kip (26%), dit betekend dat hiervoor gedroogd kippenvlees is gebruikt van hoge kwaliteit. De tweede ingrediënt: rijst (26%) en als derde ingrediënt: aardappel( 20%). Het voordeel van een kwalitatief goede brok is de ontlasting vast en stevig is, je hond er prachtig glanzend en levendig uitziet, maar ook: Dat hij er veel minder van nodig heeft. Doordat een goede brok zoveel hoogwaardige ingrediënten bevat, heeft je hond veel minder nodig en neemt veel meer van de voeding op. Hij poept dus ook veel minder weer uit. Uiteindelijk valt het prijsverschil van de dagelijkse portie voeding dus ook nog reuze mee.

De conclusie is dan ook dat kwalitatief voer dan wel iets duurder is, maar dat dit ook zeker te verantwoorden is. Je hond heeft er veel minder van nodig en zal ook veel minder uitpoepen. Kijk de volgende keer in de winkel maar eens op de analyses van een ander hondenbrokmerk en vergelijk de ingrediënten. Wij helpen je graag!